dinsdag 27 september 2016

The Big Book of Endurance Training and Racing - Phil Maffetone

Dr. Phil Maffetone wordt in diverse sport-takken erkend als uiterst succesvol duursport-trainer, getuige de talrijke succesverhalen. Onder meer zesvoudig Ironman Triathlon World Champion Mark Allan trainde bijvoorbeeld met zijn methode.

Hij schreef eerder al diverse andere boeken, maar zijn ‘Big Book of Endurance Training and Racing’ word zo’n beetje beschouwd als zijn Magnus Opus.

’The Big Yellow Book’ focust ruwweg op 3 gebieden: training, voeding en het voorkomen van blessures.

Het eerste deel - over training - was voor mij het meest interessanste. Al levert Maffetone in zijn boek geen kant en klare training-schema’s, hij voorziet wel in een diepgaande uitleg van zijn befaamde 180 MAF (Maximum Aerobic Function) methode, en geeft hij advies en tips die je kunnen helpen een eigen trainingschema te ontwikkelen. Maffetone benadrukt verder vooral het belang van het aerobisch systeem, en het ontwikkelen daarvan. Ook behandeld hij zaken zoals overtraining en trainingstress, en over hoe er mee om te gaan.

In het tweede deel ontraadt Maffetone ten stelligste het overmatig verbruik van geraffineerde suikers in alle vormen. Verder beveelt hij (uiteraard) een gezonde voeding aan met veel fruit, groenten, … én gepaste hoeveelheden gesatureerde vetten. Zelf ben ik er eveneens al een hele tijd van overtuigd dat ‘vet’ minder kwaad doet dan ‘suiker’, en ik tracht dan ook zoveel mogelijk verwerkte suikers te vermijden.

Maffetone’s aanpak is eerder holistisch. Een gezonde geest in een gezond lichaam, is zijn credo: Wie zich niet goed in zijn vel voelt, stress heeft, of zich op welk vlak dan ook niet 100% gezond voelt, kan niet optimaal presteren, en staat bovendien progressie in de weg. Het voorkomen van blessures is dan voor hem ook erg belangrijk.

Hoewel het boek helder en duidelijk geschreven is, is het door zijn omvang (966 digitale pagina’s) wel geen type boek dat je op een druilerige zondangnamiddag gezellig in de zetel cover to cover uitleest. Het is eerder een naslagwerk voor de geïnteresseerde sporter, die meer wil halen uit zijn training. Het minst wat je dan ook kan zeggen over ‘the Big Yellow Book’ dat het uitgebreid is. De meest belangrijke informatie vind je weliswaar gratis terug op zijn website, maar voor wie graag alles in één, omvattend naslagwerk ziet - gespijsd met case studies en empirisch ondersteunend materiaal - is het boek een waardevolle surplus, en voor mijn part absoluut een aanrader.

Het Maffetone systeem zelf bespreek ik wel eens in een latere blog.

Comments
0 Comments