woensdag 23 september 2015

RubiTrack 4 Pro - Review (Mac OS X)

Hoewel mijn loopvolume in 2015 drastisch gezakt is ten opzichte van mijn review van RubiTrack 3, en door allerlei beslommeringen een échte doorstart wat uitblijft, blijft het lopen - weliswaar wat meer op de achtergrond - voortdurend aanwezig.

De focus ligt nu 100% op ‘bare-foot’-stijl lopen, en dat lijkt prima te gaan, al zit er voorlopig dus geen echte regelmaat in mijn loopjes. Nieuwe ideeën zijn er ondertussen weer wel, en verschillende projecten - klein, én wat groter - beginnen stilaan terug wat te rijpen.

De meest constante factor in mijn loop-'carrière' (LOL) is eigenlijk RubiTrack. Ik verander ondertussen verschillende keren van merk, zelf van type schoen, en van sport-horloge, maar RubiTrack... daar vond ik geen waardig alternatief voor. Ondertussen is het programma aan versie 4 toe, en kreeg inmiddels de toevoeging 'Pro'. Wat is er allemaal veranderd...


RubiTrack 4 Pro vs RubiTrack 3

Het eerste wat opvalt bij het opstarten van RubiTrack 4 is de visuele opfrissing. Hoewel RubiTrack 3 er al best gelikt uitzag, ziet zijn opvolger een stuk professioneler uit, en de aangepaste looks passen perfect bij Mac OS X 10.10 (en de binnenkort verschijnende 10.11 'El Capitane').




Beweeg de muis over de foto voor het verschil tussen RubiTrack 4 (zichtbaar) en RubiTrack 3 (verborgen)



Na het openen en converteren van het RubiTrack-bestand, merk je meteen de vlaggetjes op in de linker-zijbalk. Wat ikzelf reeds deed met keywords, doet het programma nu automatisch op basis van de GPS-gegevens: het groepeert en sorteert alle activiteiten naar land, regio, plaats, en dan eventueel op route. Super handig, vooral als je ook af en toe eens in het buitenland loopt. Met een database van ruim 140.000 steden in 240 landen lijkt me voor de meesten onder ons ruim afdoende ;).

Meer nog: Met een klik op de juiste knop tovert RubiTrack een overzicht op het scherm (‘Places’-view) waarop je al je activiteiten - als een soort ‘heatmap’ - kan overschouwen op een interactieve kaart. Zo kan je dan inzoomen op een bepaald land, of regio, en precies zien hoeveel activiteiten je er deed. Activiteiten, want zoals al eerder gezegd, is RubiTrack van vele markten thuis, en kan je ook je fietstochten, wandelingen en dergelijke meer in het programma opnemen.

De schermafbeelding hieronder toont bijvoorbeeld waar ik ooit allemaal gelopen heb, met in het cirkeltje het aantal geregistreerde activiteiten. De gekleurde ‘donuts’ geven aan om welke activiteit het gaat, lichtgroen staat voor Trailrunning, donkergroen voor wandelingen of hike-tochtjes. In één oogopslag krijg je zo te zien waar je allemaal ooit hebt gelopen.


De interface is op vele fronten aanpasbaar, en hoewel je de grafieken, de activiteiten of zelfs de zijbalk ‘handmatig’ kan verbergen, is de nieuwe ‘activity focus’ knop wel handig: met een simpele klik glijden de zijbalk en activiteiten uit het beeld, en vullen de kaart en grafieken het scherm, zodat je je activiteit in detail kan analyseren.


De kaarten in RubiTrack zijn trouwens steeds naar smaak of behoefte aanpasbaar: het programma voorziet in diverse, speciaal voor het programma ontwikkelde kaarten, maar ook verschillende Openstreetmaps of MapQuest kaarten zijn bruikbaar. Ook zijn er weer satellietkaarten van aanvaardbare kwaliteit beschikbaar, hoewel ik - afhankelijk van het gebied waarin ik heb gelopen - de RubiTrack Terrain of Outdoor kaarten verkies.

Ook de 'Training Summaries’ werden flink onder handen genomen, en is nu naar een echt analyse-tool geëvolueerd. Zoveel gegevens en grafiekjes passen niet meer op één scherm, en de nieuwe mogelijkheid om verschillende sets te configureren en op te slaan, is super-handig. RubiTrack komt out-of-the-box met enkele voorgedefineerde sets: Athlete Log (Diverse persoonsgebonden evoluties), Standard (Duration/Distance/Speed-gegevens), Conditions (Diverse weersomstandigheden) en Training (StressBalance, ShortTerm en LongTerm Stress).

 
Beweeg de muis over de foto voor verschillende configuraties...

Vooral de training-gerelateerde grafiekjes kunnen extra interessant worden, vermits je nu ook een instelbare ForeCast kan weergeven, die een korte termijnvoorspelling doet van je prestaties, op basis van je recente activiteiten. Eventueel zou je op basis daarvan je trainingsintensiteit kunnen optimaliseren.

Het is uiteraard primordiaal om je data in het programma te krijgen, en de vernieuwde SyncManager laat weinig aan het toeval over. Naast het direct synchroniseren en importeren van een vrachtlading aan sporthorloges, is het nu ook mogelijk data te importeren vanuit diverse online-diensten, waaronder RunKeeper, Garmin Connect, Movescount, en niet onbelangrijk: Strava!

Een belangrijke nieuwigheid zijn ‘Segments’, weliswaar al bekend van Strava. Kleine (of grotere) gemeenschappelijke stukjes van je favoriete routes kan je alsdus markeren als een segment, en keer op keer je prestaties op dat specifieke stukje vergelijken. Persoonlijk vind ik het vooral interessant om bijvoorbeeld een bepaald zwaarder stukje van een trailroute te vergelijken bij verschillende trainingen. Uiteraard kan je ook bestaande segmenten vanuit Strava downloaden.


Hoewel ik het zelf niet vaak meemaak, zorgt een wegvallende sateliet ontvangst soms voor gekke fouten in je geregistreerde route. Deze kon je er in versie 3 ook al uitfilteren, maar dat moest dan handmatig gebeuren, en vaak was het een beetje gokwerk. Met de nieuwe Visual Track editor is dit werkje een flink stuk makkelijker.

Alle nieuwigheden van RubiTrack 4 Pro opnoemen is onbegonnen werk, maar sommige kleinigheden zijn best wel de moeite van het vermelden waard: Het automatisch selecteren van uitrusting op basis van activiteit: superhandig. Loop je met een camelbag bij elke trailrun? Manueel aanduiden is niet meer nodig. Het aanpasbaar dashboard is op zijn beurt eveneens geen super-feature, maar geeft wel de mogelijkheid die data weer te geven die je zelf belangrijk vind. Ook de mogelijkheid om de boven- en onderwaarden van de grafiek-assen in te stellen is ook geen game-changer, maar maakt het wel een stuk handiger om diverse grafieken te vergelijken!

Conclusie:
Hoewel de upgrade prijs van versie 3 naar 4 niet gering is, is de update wat mij betreft absoluut de upgrade-prijs waard. De nieuwe heatmaps vind ik op zich wel cool, en gelukkig zijn de satelietkaarten er weer, maar de nieuwe statistiek-functies alleen al zijn op zich misschien al wel de moeite waard - zeker voor wie lopen enigzin serieus neemt. Verder zijn er zoveel kleine en grote nieuwigheden dat het opnieuw verkennen van het programma na een flinke trailrun een plezier op zich is. Op Strava gebruikte ik Segments bijvoorbeeld eigenlijk nooit, maar ondertussen heb ik toch al enkele stukjes van mijn routes aangeduid, en is het zeker interessant en leerrijk ze eens te vergelijken. Het enige wat ik me nu afvraag is wat Markus nog kan toevoegen aan een versie 5...

(Momenteel is ook RubiTrack voor iOS in beta; ook hiervan mag je binnenkort een (p)review verwachten!)
Comments
0 Comments

Geen opmerkingen:

Een reactie posten