zondag 1 november 2009

Hallo en welkom op mijn Blog!

Zoals mijn Blognaam doet vermoeden, ben ik een iPhone/iPod loper. Erg lang loop ik nog niet: Mijn eerste training was op 4 augustus 2009. Dat maakt dus welgeteld 89 dagen, maar ondertussen ben ik wel bijna aan de laatste les van Evy's Start to Run Podcast.

Helemaal zonder slag of stoot is het allemaal niet gegaan, want na een tweetal weken kreeg ik plots last van stevige pijn aan de binnenkant van mijn knieën. Blijkbaar een klassieke starters-'blessure' waarbij enkel voldoende rust soelaas biedt. Na een paar dagen pauze bleek het inderdaad weer een stuk beter en na een kilometertje doorbijten ging ook de laatste pijn weg zonder opnieuw weer te keren.

Een paar weken later had ik echter opnieuw van jan: na een wat zwaardere training begon mijn linker enkel danig te protesteren: pijn en lichte zwelling alsof ik mijn voet had verstuikt, alleen had ik mijn voet helemaal niet omgeslagen of iets dergelijks. Tien tegen één overbelasting. Er zat niets anders op dan opnieuw enkele dagen rust te nemen, en regelmatig te koelen met ijspacks. Dat leek goed te helpen, maar voor de veiligheid toch maar rust genomen tot de pijn volledig verdwenen was.

Beide kwetsuren doen vermoeden dat onaangepast schoeisel de oorzaak kon zijn, maar ik vermoed dat mijn overtollige kilootjes en ondermaats uithoudingsvermogen (lees: nul komma nul) er meer debet aan hadden. Ondertussen ben ik door wat op mijn voeding te letten dik 9 kilo kwijt. Van 96 naar 87 in een drietal maanden tijd: daar ben ik best trots op :) Nochtans eet ik gewoon alles: één keertje in de week een frietje, af en toe een stukje taart (tsja, als vrouwlief bij de bakker werkt...) én bijtijds eens een bruine Leffe, maar ik heb wel geleerd mijn porties te beperken, en eet ik wat vaker mager beleg op de boterham (kip/kalkoen, filet de York) in de plaats van altijd Kip Curry en dergelijke. Nog een tien à twaalf kilootjes hoop ik er op deze manier vanaf te krijgen.

Oorspronkelijk liep ik enkel met de foodpod van het Nike+ systeem. Dat was trouwens mijn motivatie om met lopen te beginnen: ik wilde na een tiental jaren zetelhangen terug wat aan mijn conditie doen, en om mijn oude gevechtsporten* weer op te nemen, daar had ik zo geen zin meer in. En hoewel lopen mij absoluut niet lag - een goed uithoudingsvermogen heb ik eigenlijk nooit gehad (of er toch nooit voor getrained) - leek het mij wel een uitdaging. Mijn nieuwe iPhone ondersteunde het Nike+ systeem, dus dat vormde een relatief lage investering (Tenzij je de iPhone zélf meerekent, LOL). Lang verhaal kort: momenteel loop ik dus met de Podcasts van Evy Gruyaert in m'n oren, samen met Nike+ en RunKeeper**.

Over een paar dagen loop ik in principe m'n laatste 'les' en zou ik mijn 5 km moeten kunnen lopen. Hoewel het soms doorbijten was, zal dat wel lukken, en misschien loop ik binnenkort wel eens een wedstrijdje om het te officialiseren. Ik ben alleszins van plan verder te gaan naar de 10km, eveneens met Evy. Omdat ik het zelf tof vind loopervaringen van anderen te volgen op verschillende blogs, ben ik er zelf ook maar ééntje begonnen. Misschien dat er iemand er ook wat plezier aan beleefd...

Tot binnenkort!



* Voor de geïnteresseerden: ik deed vroeger aan een combinatie van Wing Chun (Chinese Kung Fu stijl, waar Bruce Lee later zijn Jeet Kune Do grotendeels op baseerde), Escrima (Fillipijnse Wapensport, die jarenlang 'ondergronds' met bamboestokken werd beoefend omdat de Spaanse veroveraars het gebruik van zwaarden of andere wapens zwaar bestraften) en Jeet Kune Do. Wing Chun vormde het leeuwendeel van mijn trainingen, waar de nadruk vooral lag op zelfverdediging met alledaagse voorwerpen (krant, jas, sjaal en dergelijke).

** RunKeeper is een personal trainer en GPS-tracking applicatie voor de iPhone.
Comments
1 Comments

1 opmerking:

  1. Hey David,
    je hebt alvast een goede start gemaakt hoor, zowel op loop- als schrijfgebied. Ik herken veel van mezelf tijdens mijn eigen start to run periode van 2008, tot en met de blessures toe.
    Persoonlijk vond ik het moeilijker om van 0 naar 5 te gaan dan van 5 naar 10.
    Een wedstrijdje van 5km is natuurlijk het orgelpunt van de start to run, 1 gouden raad, laat je niet meeslepen bij de start. Ik denk dat iedereen die regelmatig jogt nog steeds zijn eerste deelname aan een jogging voor de geest kan halen. Ikzelf heb een ganse week op wolkjes geleefd na het overschrijden van mijn eerste finish.
    en wees maar zeker dat ik hier regelmatig kom kijken, het zijn blogs als deze die ook bij mij de motivatie erin houden,
    alvast veel succes,

    BeantwoordenVerwijderen