donderdag 12 november 2009

Betere training en nieuw PB

Na mijn teleurstellende training van dinsdag met desondanks een Personal Best, had ik goeie moed in de training van vandaag. Ik besloot dezelfde muzieklijst op te zetten, en gewoon 5km te programmeren in RunKeeper.

Net voor de twee kilometer kwam ik op het punt waarop ik dinsdag mijn eerste dipje kreeg, maar besloot deze keer door te bijten. Een kilometer verder ongeveer moest ik uiteindelijk toch even wandelen, maar na een minuutje recuperatie ging het weer vlotjes. Rond de 4 km zakte ik opnieuw naar bijna-wandeltempo, maar gaf mezelf slechts een 15-tal seconden, en liep tenslotte de laatste km uit. Op m'n iPhone prijkte het resultaat van een nieuwe Personal Best:

Tijd Afstand Tempo Snelheid
32:21 5.00 km 6:28 per km 9.27 km/h

Zaterdag moet ik écht die 5 km eens zonder te wandelen uitlopen...
Comments
3 Comments

3 opmerkingen:

  1. oppassen dat je niet de fout maakt zoals veel startende lopers van te snel te willen lopen, probeer eerst te streven naar de 5 kilometer afstand uit te lopen op een zelfde snelheid en leg daarmee je basis (ietske trager starten helpt daarvoor), de snelheid volgt automatisch op den duur door een betere conditie...

    ikzelf heb na de start to run 0 tot 5 km lange tijd me gehouden aan 3.5 km lopen ipv 5 met als grootste reden dat ik de 5 niet met succes ten einde kon brengen.

    trouwens er iets raars met dit reactievenster, pijltjestoetskes om terug te gaan werken precies niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Peter,
    Dank voor je advies en vooral je 'bekentenis' dat je in het begin ook de 5 niet helemaal uitliep.
    Ik was namelijk een beetje gedemotiveerd doordat ik na de Start to Run toch nog niet helemaal 5km kon uitlopen, en had zoiets van 'als die podcast 35 minuten duurt, moet ik toch tenminste die 5km in 35 minuten kunnen afleggen'. Als ik je resultaten nu zie, en hoor dat je in het begin ook flink moest doorbijten, dan heb ik terug wat meer hoop ;)
    De meeste blogs van de geroutineerde lopers starten ook meestal pas na de eerste paar westrijdjes, en dan is het niveau meestal ook al iets hoger, natuurlijk. Van die beginnersprobleempjes lees je dan ook niet veel.
    Mijn oorspronkelijk doel was trouwens ook om na de Start to Run eerst naar de 10 km te trainen alvorens aan snelheid te werken, maar omdat mijn 5km niet echt lukte liet ik me dus een beetje afleiden ;)
    Misschien dat ik voorlopig beter 3 of 4 km als doel stel in RunKeeper, en dan telkens een 100 of 200 meter toevoeg... Ik zou graag op 20 december de Gaston Roelands 5km in Brussel toch eens meedoen, en tegen dan liefst toch die 5K kunnen uitlopen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. tegen 20 dec zou dat zeker moeten lukken als je rustig opbouwt, als je 3x per week traint zou ik enkel de 3e training een hoger volume geven anders als je elke keer iets meer loopt, durf ook luisteren naar je lichaam en neem een extra rustdag als je voelt dat je te moe bent.

    ik zal daar in principe ook zijn op de Gaston Roelants wedstrijd (voor de 10).

    BeantwoordenVerwijderen